Ziarno jako wartość

Wartość ziarna

Ziarno wąskie
ściślej się ułoży niż bardzo pękate, które pozostawi
więcej miejsc pustych, wypełnionych lekkim
powietrzem. Jeżeli są lekkie domieszki np.
plewy, ciężar hektolitra się obniży, jeżeli są ciężkie
zanieczyszczenia — chwasty, a szczególnie
kamyczki i ziemia — będzie większy. Można w tym
celu specjalnie dobierać ziarno np. pomieszać pękate
z wąskim, tak, by się szczelniej układało. Np. skup dyni oraz zboża pokazuje jak można dobrze zagospodarować produktem.
Z tych to powodów ciężar hektolitra nie jest
bezwzględnie pewnym sposobem stwierdzenia
wartości ziarna.

Jednak to samo ziarno zboża oraz
przed wyschnięciem będzie miało zawsze niższy
ciężar, po wysuszeniu go — wyższy, ta sama odmiana
gorzej dojrzała i mniej dosuszona będzie
ważyła mniej, zaś dojrzała i dobrze dosuszona
o dorodnym ziarnie — więcej; ale różne odmiany
mogą jako suchsze i bardziej dorodne, mieć niższy
ciężar hektolitra, niż inne mniej dorodne i o
większej zawartości wody. Widziałem w na mieście ogłoszenie sprzedam truskawkę mrożoną.  Stąd, tam gdzie chodzi
o dłuższe przechowanie np. przy robieniu zapasów
dla wojska — ciężar hektolitra nie wystarcza
i trzeba określić bezpośrednio % wody, zaś drogą
dokładnego obejrzenia ziarna stwierdzić: jego dokształcenie,
dojrzałość, dobre wypełnienie i brak
oznak nadpsucia.

Zasada określenia % wody, jest bardzo prosta
— trzeba tak wysuszyć ziarno, by pozbyło się zupełnie
wody. Podobna zasada jest w pieczarkach. Cena pieczarek suszonych posiada wyższą wartość niż świeża.  Z różnicy ciężaru przed wysuszeniem
i po wysuszeniu określamy % zawartości wody
w ziarnie nie wy suszonym. Zasada prosta, ale
do wykonania, wymagająca specjalnych urządzeń. Dla określenia dokładnego % wody, trzeba ziarno
rozdrobnić, zemleć i suszyć kilka godzin w temperaturze
103° C, powtarzając ważenie kilka razy,
dosuszając po każdym ważeniu aż do wagi stałej.
Dla celów praktycznych suszy się ziarno bez
rozdrabniania w specjalnej suszarce, obmyślonej
przez. W suszarce tej możemy
z dostateczną dokładnością dla życia praktycznego
określić w ciągu 2 — 3 godzin — zawartość
wody. Do naczynka mieszczącego się w piecyku przywieszonego
do wagi na zewnątrz, odważamy 10 g
ziarna — piecyk zamykamy i podgrzewamy palnikiem
spirytusowym lub naftowym.

Zewnętrzne
ramię wagi, zakończone jest strzałką, posuwającą
się wzdłuż skali. Po wsypaniu zmielonego
zboża do naczynka, strzałka powinna zatrzymać
się na 0%. Gdy piecyk będziemy ogrzewać,
ziarno będzie schło. Temperatura w piecyku powinna
wynosić 105—110° C. W miarę wysychania
ziarna, strzałka będzie się cofać po skali wskazując
coraz to niższy ciężar w miarę wyparowywania
wody. Z chwilą, gdy woda wyparuje z ziarna,
strzałka opadać przestanie.